Dermatit, ya da farklı bir deyişle egzama cilt dokusunun iltihaplanması anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Altta yatan birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genelde şişmiş durumda ve kırmızı-pembe renkli görünürler.
Egzamadan etkilenen cilt dokusu normal deriye oranla daha kabarık olabilir ve pul pul görünebilir. Bulaşıcı olmayan yaygın bir durumdur ancak rahatsız edici bir hale gelebilir. Bu durumdan şüphelendiğinizde mutlaka bir sağlık profesyonelinden destek almalısınız.
Aşağıda sizler için hazırlamışolduğum dermatit çeşitleri ya da egzama tiplerini göreceksiniz. Bu konuların her biri sizler için özenle derlenmiş verilerden oluşmaktadır.


Nörodermatit Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi


Nörodermatit, aralıklarla tekrar eden bir deri hastalığıdır. Hastalığın alevlenme döneminde cilt yüzeyinde yoğun kaşıntı, döküntü ve pullanma gibi sorunlar ortaya çıkar. Bölge kaşındıkça sorun artar. Nörodermatit her yaştan insanı etkileyebilen ve daha çok kadınlarda görülen bir hastalıktır. Döküntüler çoğunlukla boyun, ense, el bilekleri ve dirsekler, ayak bilekleri, bacaklar, vulva ve anüs gibi bölgelerde ortaya çıkar. Hastalık alevlendiğinde şiddetli kaşıntılar meydana gelir. Bu durum günlük yaşamı olumsuz etkiler. Ayrıca bölge hasta tarafından kaşındıkça yaralar, renk değişiklikleri, deride kalınlaşma, enfeksiyon gibi sorunlar oluşabilir.
Nörodermatit ile ilişkili görsel. Lezyonlar aynı zamanda likenifiye olmuştur.

Hastalığın en sık görüldüğü yaşlar 30-50 arasıdır. Hastalığın ortaya çıkmasına etki eden birçok faktör bulunur fakat tam olarak nedeni bilinmemektedir. Nörodermatitin stres, depresyon gibi etkenlere bağlı olduğu saptanmıştır. Bunun yanında çeşitli hassasiyet ve alerjiler de ortaya çıkışında etkili olur. Nörodermatit kendi içinde türlere ayrılır.

Nörodermatit Türleri

Nörodermatit kendi içinde sınıflandırılabilir. Bu sınıflamalar hastalığa uygun tedavilerin uygulanabilmesine katkı sağlar. İlk tür kısıtlı nörodermatittir. Bu türde belirtiler deride kısıtlı bir alanda oluşur. Daha çok boyun, dizlerin arka kısmı, anüs ve çevresinde yoğunlaşır. Deri döküntüleri ve kaşıntıların yoğunlaştığı alan oval şeklini ve pembe- kahverengi renklerini alır. Kaşıntı sorunu gece saatlerinde şiddetli bir hal alır.
Diffüz nörodermatit, atopik dermatit adıyla da bilinir. Etkilenen alanlar farklı yerlerde birden oluşabilir. Daha çok diz ve dirseklerin arka kısmını ve gövdede çeşitli yerleri tutar. Bunların dışında boyun, yüz ve genital bölgede görülebilir. Çocuklarda yaşandığında göz çevresinde ortaya çıkabilir. Etkilenen alanlarda şişlik ve fazla kanlanma görülür. Bölge zamanla enfeksiyon kapabilir.
Hipertofik nörodermatit diğer türlere oranla da seyrek görülür. Etkilenen alanlar genellikle uyluk kemiklerinin iç tarafı ve kasık çevresidir. Bu türle beraber siğil sorunu da ortaya çıkabilir. Kaşıntı sorunu şiddetli olur ve ataklar halinde şiddetli şekilde gelir.
Doğrusal nörodermatit genellikle el ve ayaların doğrusal uzanan bölgelerinde ortaya çıkar. Etkilenen alan doğrusal bir şekle sahip olur ve üzerindeki cilt döküntüleri pul puldur. Bir diğer tür olan akut foliküler nörodermatit saç köklerinde ortaya çıkar. Şekilleri sivridir ve köklerin ağzı boyunca uzanır.
Depigmate nörodermatit türünde etkilenen bölgede ciddi pigment kayıpları ve renk değişimleri gözlenir. Çıkartma yapan nörodermatit ise saçlı derinin bir kısmında ortaya çıkar ve saç dökülmesine neden olur. Son tür psoriaticiform nörodermatittir. Genellikle boyun ve kafada meydana gelir ve beyaz-gri renkte görünür.

Nörodermatit Nedenleri?

Nörodermatiti ortaya çıkaran birçok etken vardır. Bunlardan ilki genetik faktörlerdir. Cilt yapısının kalıtımsal olarak dermatite ve diğer cilt hastalıklarına eğilimli olması hastalığın ortaya çıkmasına etki eder. Bunun dışında en önemli nedenlerden biri de aşırı strestir. Uzun süreli stres, kaygı bozukluğu, depresyon ve buna benzer sorunlar vücudu etkileyerek cildin tepki vermesine neden olabilir. Bu sebeple ortaya çıkan nörodermatiti kontrol altında tutmak için de stres, kaygı bozukluğu ve depresyonu kontrol altına almak gerekir.
Kişinin alerjik bir bünyeye sahip olması da hastalığa yakalanma riskini arttırır. Alerjiye yatkın kişiler gıda koruyucuları, polen, yün, toz, kozmetik içerikleri gibi ürünlere karşı fazla hassas olabilirler. Bu durum kontrol altına alınmadığında nörodermatit oluşumunu tetikleyebilir. Aynı şekilde bağışıklığın zayıf olması, sindirim sistemindeki sorunlar, beslenme sorunları, bazı ilaçlar ve zehirlenmeler hastalığa yakalanma riskini arttırır. Böcek ısırması ve sağlıklı olmayan kumaşların sıkça giyilmesi cildi tahriş ederek hastalığa yol açabilir. Cildin fazla kuru olması ve bunun kontrol edilmemesi de benzer etkiler gösterir.

Nörodermatit Belirtileri?

Nörodermatitin ilk belirtilerinden biri şiddetli kaşıntıdır. Kaşıntılar gün içinde ataklar halinde alevlenir. Bölge kaşındıkça sorun büyür. Fakat hastalar genellikle kaşınma isteğinden kendilerini alamazlar. Etkilenen bölge vücudun çeşitli yerlerinde yuvarlar, oval veya doğrusal bir alan olarak görülür. Bölge kaşındıkça derinin rengi değişir ve çoğu zaman koyulaşır. Cilt yüzeyi sert bir hal alarak kalınlaşır. Bu durum bazı hastalarda geceleri yoğunlaşır ve kaşıntı atakları nedeniyle uyku düzensizlikleri baş gösterir. Eğer bölge saçlı deriyse kaşınmaya bağlı olarak saç dökülmesi yaşanabilir. Bölgesel olarak zarar gören cilt yüzeyinde açık yaralar oluşur ve bu yaraların enfeksiyon kapma ihtimali her zaman vardır. Eğer enfeksiyon oluştuysa etkilenen alanda koyu sarı renkte lekeler ve buralardan gelen akıntılar vardır. Enfeksiyon uzun süre tedavi edilmezse yayılabilir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Zamanında tedavi edilmeyen enfeksiyonlar cilt yüzeyinde kalıcı yara izleri oluşturur.

Nörodermatit Tanısı Nasıl Konur?

Nörodermatit tanısı konurken ilk olarak bir dermatolog tarafından fiziki muayene gerçekleştirilir. Muayene sırasında hastalık öyküsü öğrenilir, ailesel yatkınlık sorgulanır ve hastalığın görünen bulguları değerlendirilir. 
Nörodermatit hakkında güzel bir görsel.

Ardından genellikle kan testleri ve bölgeden alınan cilt örneği ile yapılan testler gerçekleştirilir. Böylece hastalığın şiddetti, durumu ve türü anlaşılmış olur.

Nörodermatit Tedavisi

Nörodermatit tedavisi hastalığın ilerlemesini ve tekrar etmesini önlemeye, ortaya çıkan belirtileri iyileştirmeye yönelik yapılır. Eğer hastalığa psikolojik sorunlar neden oluyorsa buna yönelik tedaviler uygulanır. Depresyon, yoğun stres ve duygu durumu bozukluklarının kontrol altına alınması hastalığı hafifletir. 
Nörodermatit ile ilişkili görsel.

Eğer bölgede enfeksiyon gelişmişse antibiyotik ilaçlar kullanılır. Sindirim sistemi problemleri varsa buna yönelik ilaçlar reçete edilir. Hastalığın alevlendiği dönemlerde farklı ilaç tedavileri de uygulanabilir. Cilt yüzeyine bölgesel olarak uygulanan krem, merhem gibi ilaçlar da kullanılabilir. Bunların dışında hastanın tetikleyici unsurlardan da uzak durması gerekir.

Yorumlar