Dermatit, ya da farklı bir deyişle egzama cilt dokusunun iltihaplanması anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Altta yatan birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genelde şişmiş durumda ve kırmızı-pembe renkli görünürler.
Egzamadan etkilenen cilt dokusu normal deriye oranla daha kabarık olabilir ve pul pul görünebilir. Bulaşıcı olmayan yaygın bir durumdur ancak rahatsız edici bir hale gelebilir. Bu durumdan şüphelendiğinizde mutlaka bir sağlık profesyonelinden destek almalısınız.
Aşağıda sizler için hazırlamışolduğum dermatit çeşitleri ya da egzama tiplerini göreceksiniz. Bu konuların her biri sizler için özenle derlenmiş verilerden oluşmaktadır.


Dishidrotik Dermatit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi


Dishidrotik dermatit, pomfoliks, dishidroz ve el- ayak egzaması olarak da bilinir. Avuç içinde veya ayak tabanında gelişen bir cilt hastalığıdır. Ortaya çıktığı alanda küçük cilt kabartıları oluşturur ve bu alanda şiddetli kaşıntı hissedilir. Kaşıntı ve kabarcıklar üç hafta etkili olur. Ardından içi su dolu kabarcıklar kurur ve kaşıntı azalır. Fakat kuruyan bölgede deri çatlamaları, oluklar oluşur ve bunlar da ağrıya neden olabilir. Kabarcıkların olduğu bölge kaşınarak yaraya dönüştürülebilir, bu durum enfeksiyon ihtimalini arttırır.
Dishidrotik dermatit ile ilişkili görsel.
Hastalığın etkilediği alan iltihaplanarak bu sorunu ortaya çıkarır. İltihap nedeniyle derideki hücrelerin arası açılır, ardından boşluklara sıvı dolar. Bu durumda sorunlu cilt bölgesi kauçuk şeklinde görünür. Hastalık tekrarlayıcı ve uzun sürelidir. Kadınlarda da erkeklerde de görülebilir. Daha çok 20- 30 yaş arası kişilerde meydana gelir. Bunun yanında iklimi sıcak olan bölgelerde daha fazla karşılaşılır. Dishidrotik dermatiti aşırı stres altında kalmak tetikleyebilir. Bunun yanında alerjik bünyelerde daha sık görüldüğü söylenebilir.

Dishidrotik Dermatit Nedenleri

Dishidrotik dermatitin nedeni tam olarak belirlenememiştir. Fakat alerjiye yatkın bünyelerde daha sık ortaya çıktığı görülür. Genetik olarak alerjik bünyelerde astım, saman nezlesi gibi hastalıklarla birlikte ortaya çıkabilir. Hastalığı tetikleyen birçok etken vardır. Her hastada farklı bir etkenden dolayı yaşanabilir.
Dishidrotik dermatit hakkında güzel bir görsel.

Cildin sık sık tahriş olması hastalığın oluşmasına yol açabilir. Her gün kullanılan bulaşık deterjanı, ev temizleyicileri ve içeriğinde alerjik maddeler bulunduran kozmetik ürünleri bazı bünyeleri daha kolay etkiler ve hastalığa neden olabilir. Bazı alışkanlıklar da hastalıkla ilişkilendirilebilir. Uzun süre ve düzenli olarak sigara, alkol tüketmek bu durunu ortaya çıkarabilir. Gün içinde çok fazla kahve, çay ve kola tüketilmesi, bazı hazır meyve suları, kakao, çikolata ve tahıllar duyarlı kişilerde alerjiye neden olarak dishidrotik dermatiti ortaya çıkarabilir. Pek çok hastada nikel, kobalt ve krom alerjisi bu sorunu tetikler. Bu alerjen maddelerin deriye temas etmesi veya ağızdan alınması soruna yol açabilir. Bu maddelere çimento ile temas ederek de maruz kalınabilir.
Bunların yanında el ve ayakların sık sık ve uzun süre ıslak kalması, uzun süre eldiven takmak, mantar enfeksiyonları gibi durumların da hastalıkla ilişkili olduğu düşünülür. Hava değişimleri de bu konuda etkili olur. Hastalığın bahar aylarında şiddetlendiği gözlenir. Sıcak havalar sorunun oluşmasında etki olur. Diğer yandan aşırı stres altında kalmak veya bazı tedaviler de deri hastalığı ile sonuçlanabilir.

Dishidrotik Dermatit Belirtileri

Dishidrotik dermatit daha çok ellerde oluşsa da bir kısım hastada ayak tabanlarında ortaya çıkar. Bazı durumlarda tırnakların çevresinde görülür. Tırnaklar hastalıktan etkilendiğinde şekil bozuklukları oluşabilir.
Hastalığın etkilediği alanda küçük kabarcıklar meydana gelir. Bunların içi su doludur. Bazı durumlarda çoğalarak birleşirler ve daha büyük kabarcıklar oluştururlar. Su dolu kabarcıklarının oluştuğu bölgede şiddetli kaşıntı meydana gelir. Bölge kaşındıkça yaralar meydana gelebilir ve enfeksiyon oluşabilir. Belirtiler ortalama 3 hafta kadar devam eder. Ardından kabarcıklar sönmeye başlar ve kaşıntı azalır. Fakat bölgede çatlak ve döküntüler görülmeye başlar. Bu durum da bölgesel ağrıya neden olabilir.

Dishidrotik Dermatit Tanısı Nasıl Konulur?

Dishidrotik dermatit tanısı dermatolog tarafından konur. İlk doktor muayenesinde belirtiler, cilt, hastalık öyküsü değerlendirilir. Başka hastalıklarla karıştırılmadığından emin olmak için doktor bazı testleri gerekli görebilir. Uygulanan testlerle olası diğer hastalıklar elenir ve kesin tanı konmuş olur.

Dishidrotik Dermatit Tedavisi

Dishidrotik dermatit tedavisi hastalığın durumuna göre planlanır. Çeşitli uygulamalar, kremler ve ilaçlar gerektiğinde tercih edilebilir. Bunların yanında hastalığı tetikleyen unsurlardan kaçınmak da önem taşır. Hastalık kabarcıkların şiddetlendiği dönemdeyse bunu azaltmak için soğuk kompres tercih edilir. Gün içinde doktorun belirteceği şekilde uygulanabilir. Bu uygulama kaşıntıyı azaltmaya da yardımcı olur. 
Dishidrotik egzama tedavisi ile ilişkili görsel.

Kabarcık döneminden sonra bölgede oluşan çatlaklara ve genel olarak nemlendirmeye yönelik krem uygulanabilir. Fakat bazı durumlarda kortizon içeren kremler gerekli görülür. Bunlar kaşıntıyı önlemek için etkili ilaçlardır. Eğer hastalık çatlakların oluştuğu dönemdeyse kortizon içeren merhemler de verilebilir. Bölge enfeksiyon kaptıysa buna yönelik antibiyotik ilaçlar kullanılır. Ayrıca bazı hastalarda PUVA tedavisi hızlı bir iyileşme sağlayabilir. Bu uygulama ultraviyole ışık tedavisidir. Fakat sonrasında hastalık tekrar edebilir.

Yorumlar

  1. 5-6 senedir elimde dishidrotik egzama vardı. Birçok doktora gittim ama çözüm bulamadım. Geçen sene sigarayı bıraktım (20 senedir içiyordum neredeyse). Bıraktıktan 2-3 ay sonra (bu arada evde maç izlerken şınav mekik dumble... da yaptım) elimde hiç egzama kalmadı. Geçen ay tekrar başladım sigaraya (sporu da 5 aydır yapmıyorum) ve elimde tekrar başladı soyulma ve kabarcıklar. Size tavsiyem, sigaradan uzak durum, spor yapın ve bağışıklığınızı kuvvetlendirin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gunde 2 sigara içiyorum o da tetikler mi? Limon salca da sizi etkiliyormu?

      Sil

Yorum Gönder