Dermatit, ya da farklı bir deyişle egzama cilt dokusunun iltihaplanması anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Altta yatan birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genelde şişmiş durumda ve kırmızı-pembe renkli görünürler.
Egzamadan etkilenen cilt dokusu normal deriye oranla daha kabarık olabilir ve pul pul görünebilir. Bulaşıcı olmayan yaygın bir durumdur ancak rahatsız edici bir hale gelebilir. Bu durumdan şüphelendiğinizde mutlaka bir sağlık profesyonelinden destek almalısınız.
Aşağıda sizler için hazırlamışolduğum dermatit çeşitleri ya da egzama tiplerini göreceksiniz. Bu konuların her biri sizler için özenle derlenmiş verilerden oluşmaktadır.


Numüler Dermatit Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi


Numüler dermatit, egzama türü cilt hastalıklarından biridir. Ciltte bir tür doku bozukluğu oluşturan hastalık yuvarlak ve 1-5 santimetre çapında kızarıklıklar şeklinde oluşur. Şekli küçük bir madeni paraya benzer. Derinin üst tabakalarının zehirli maddeler ve çok küçük organizmalara verdiği bir tepki olarak meydana gelir. Etkilediği alanda kaşıntı ve cilt döküntüleri görülür.
Hastalığın daha çok erkeklerde ortaya çıktığı görülür. Özellikle 15-25 ve 55-65 yaşları arasında daha sık rastlanır. Kollar, bacaklar ve gövde yaygın görüldüğü alanlardır. Hastalığın oluşturduğu yuvarlak doku bozuklukları genellikle hafif kabarık, içi su dolu ve üzeri kabuğumsu bir tabaka ile örtülü şekilde meydana gelir. Bir yerde iyileşme gösterirken başka bir yerde tekrar oluşarak yineler, uzun süreli cilt hastalıklarından biridir.
Numüler dermatit nadir görülen bir egzama türüdür.

Hastalığa yol açan faktörler tam olarak bilinmese de stres, darbe, alerjiler ve zehirli maddelerin oluşumu tetiklediği söylenebilir. Zamanla yok olmadığı için bir doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Gerekli özen gösterildiğinde ve ilaçlar kullanıldığında kontrol altına alınabilir.

Numüler Dermatit Nedenleri

Numüler dermatite tam olarak neyin yol açtığı bilinmese de hastalığın bağlantılı olduğu birçok unsur bulunur. Bunlardan ilki toksin maddelerdir. Çoğu durumlarda reaksiyona yol açmayacak bu zehirli maddeler bazı insanlarda numüler dermatite neden olabilir. Aynı şekilde çeşitli mikroorganizmalar da benzer durumlara yol açabilir. Burada kişinin genel sağlık durumu ve bağışıklığı etkili olur. Kişinin alerjik bir bünyeye sahip (atopi) olması hastalığın oluşmasını kolaylaştırır. Aynı şekilde vücuda alınan bazı darbelere vücut tepki gösterdiğinde de hastalık oluşabilir. Alerjiye sebep olan maddelerden uzak durmamak hastalığa neden olabilir. Hassas ve alerjiye yatkın kişilerin deriye hasar veren ve tahrişe neden olan durumlardan kaçınması gerekir. Diğer yandan uzun süre aşırı stres altında kalmak, şeker hastalığına sahip olmak numüler dermatiti tetikleyebilir.

Numüler Dermatit Belirtileri

Numüler dermatitin en belirgin belirtisi diğer egzamalar gibi kaşıntıdır. Cilt bozukluğunun oluştuğu bölgede kaşıntı meydana gelir. Hasta alanı kaşıdıkça cilt nemini kaybeder ve hastalık şiddetlenir. Cilt tahrip oldukça bölgenin enfeksiyon kapma ihtimali artar. Bu durum da sorunun yaygınlaşmasına yol açar. 
Numüler dermait ile ilgili görsel.

Oluşan cilt bozukluğu yuvarlak bir kızarıklık şeklinde oluşur. Sınırları belli ve 1-5 santim çapındaki kızarıklıklar vücutta az sayıda oluşur fakat tekrar eder. Yuvarlak bölgenin üzeri cilt döküntüsü şeklinde görünür. Döküntüler kırımızı, pembe veya daha koyu renkte olabilir. Kaşıntı bu alanların üzerinde yoğunlaşır. Kimi durumlarda kızarıklığın üzerinde su toplamış küçük lekeler oluşabilir.

Numüler Dermatit Tanısı

Numüler dermatit tanısı dermatolog tarafından konulur. İlk olarak hasta fiziki muayeneden geçirilir ve hastalık öyküsü değerlendirilir. Diğer egzama türleri veya mantar hastalıklarından ayırt edebilmek için başka testler istenebilir. Bunlar genellikle alerji testleri ve sorunlu bölgeden alınan örneklerle bakteri kültürü testleri olur.

Numüler Dermatit Tedavisi

Numüler dermatit gerekli tedaviler uygulandığında kontrol altına alınabilen bir hastalıktır ve tedavi edilmeden iyileşmez. Sorunlu bölgenin üzerine uygulanması gereken bazı kremler reçete edilebilir. Bunlar antibiyotik ve steroid etkenlere sahip kremler olur. Hastalık alerji kaynaklıysa antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. 
Numüler dermatit hakkında bir görsel.Dikkatlice inceleyiniz.

Daha ilerlemiş numüler dermatitin tedavisinde kortizon içeren ilaçlar kullanılabilir. Fakat bu çok sık tercih edilen bir yol değildir. Tüm bunların yanında hastanın tetikleyici unsurlardan uzak durması önerilir. Cildi tahriş eden ürünlerden uzak durmak, derideki kuruluğu nemlendirmek, alerjiye sebep olan maddelere karşı dikkatli olmak fayda sağlar.



Yorumlar